Nokan torppa

Nokan Taidetorppa on raumalaisen taideharrastusyhdistyksen Inspira ry:n näyttely- ja taideharrastuspaikka Fåfängan niemessä.

Nokan taidetorppa sijaitsee Fåfängan niemessä (Suvitie 10) ja on ollut Inspira ry:n tärkein toimipiste vuodesta 1985. Torpan omistaa Rauman kaupunki. 

Torppa on perustettu ehkä jo 1800-luvun alkupuolella, mutta sen asukkaat tunnetaan nimeltä vasta viimeisen sadan vuoden ajalta. Vuoden 1870 tienoilla nykyisen taidetorpan paikalla oli huomattavasti vaatimattomampi asuinrakennus, johon Ahvenanmaalta kotoisin ollut Jaakob Holmström muutti Henriikka-vaimonsa kanssa. Myöhemmin 1800-luvun lopulla Nokan torppa jäi Jaakobin Edla tyttärelle ja hänen miehelleen Johan Björkrothille. 

Edla Amanda oli ilmeisen kekseliäs ja ahkera nainen, hän piti lehmiä Fåfängan alueella ja aloitti 1900-luvun vaihteessa torpan pienessä saunassa kaupunkilaisten kylvettämisen. Edlan parantavista savi-, suola- ja yrttikylvyistä on vielä muistitietoa raumalaisten keskuudessa. 

Jaakob Holmströmin asuttama rakennus paloi 1880-luvulla ja tulipalon jälkeen niemelle pystytettiin uusi asuinrakennus. Tämäkään torppa ei säästynyt tulen vaaroilta, vaan paloi vuonna 1923, jolloin Edla Amanda emännöi Nokkaa. Nykyinen taidetorpan rakennus on siis alueella ainakin kolmas järjestyksessä. Vuoden 1923 tulipalon jälkeen Björkrothin perhe osti entisen Granströmin huvilan. Rakennus siirrettiin Fåfängan niemelle vuonna 1924 Syväraumanlahden etelärannalta. Alkujaan huvilaksi tehty rakennus on aikaisempia Nokan asuinrakennuksiahuomattavasti "fiinimpi". 

Edla ja Johan Björkrothin jälkeen torpan lunasti yksi hänen tyttäristään, Anna Björkroth. Hänet tunnettiin myöhemmin nimellä Nyman. Anna Nyman myi Nokan rakennukset Rauman kaupungille vuonna 1979.